Arxivar per Mai de 2010

29
maig
10

Energia Solar

L’energia solar és l’energia que prové del Sol en ones electromagnètiques. La utilització d’aquesta energia per a fins humans és renovable ja que l’energia rebuda del Sol no minva pel fet d’utilitzar-la.

La radiació té un valor de potència que varia segons el moment del dia, les condicions atmosfèriques que l’esmorteeixen i la latitud. Es pot assumir que en bones condicions d’irradiació el valor és superior als 1000 W / m2 a nivell de la superfície terrestre.

La radiació és aprofitable en els seus components directament i difosa, o bé en la suma d’ambdues. La radiació directa és la que arriba directament del focus solar, sense reflexions o refraccions intermitges. La difosa és aquella que està present a l’atmosfera gràcies als múltiples fenòmens de reflexió i refracció solar dels núvols, i la resta d’elements atmosfèrics i terrestres. La radiació directa és direccional i pot reflectir-se i concentrar-se, mentre que la difosa no, ja que és omnidireccional.

Es pot diferenciar en l’energia solar fotovoltaica i l’energia solar tèrmica. L’energia solar tèrmica es pot aprofitar convertint-la en electricitat o utilitzant-la sense transformació prèvia. L’energia fotovoltaica ha suposat un gran negoci per a molts inversors i avui en dia, algunes cases ja s’han dotat de plaques per no dependre de la xarxa elèctrica. L’avantatge de l’energia fotovoltaica és que no necessita una gran instal•lació per una bona eficiència en la producció d’electricitat.

viquipèdia

29
maig
10

Pila de Conbustible

Formalment es considera que una pila o cel·la de combustible és un generador electroquímic d’energia on el treball elèctric s’obté a partir d’una reacció química que només es produeix en un determinat sentit i a la qual els reactius (combustible i oxidant) es troben a l’exterior de la pila pròpiament dita. El treball es produeix mentre hi hagi flux dels reactius.

El fet que es necessiti un flux continu de reactius és una de les principals diferències amb les bateries convencionals.

Els reactius típics utilitzats en una cel·la de combustible són hidrogen en el costat de l’ànode i oxigen en el costat del càtode (si es tracta d’una cel·la d’hidrogen). Per altra banda les bateries convencionals consumeixen reactius sòlids i, una vegada que s’han esgotat, ha d’ésser eliminada o recarregada amb electricitat. Generalment, els reactius “flueixen cap a dintre” i els productes de la reacció “flueixen cap a fora”. L’operació a llarg termini virtualment contínua és factible mentre es mantinguin aquests fluxos.

Viquipèdia

29
maig
10

La Biomassa

La biomassa és la massa total de la matèria viva per una banda d’un organisme, població o ecosistema. En general es dóna en termes de matèria seca per unitat d’àrea (per exemple kg/ha o g/m²). A la pluviselva de l’Amazones pot haver-hi una biomassa de plantes (Fitomassa) de 1.100 tones per cada hectàrea de terra.

En termes energètics, s’utilitza com energia renovable, com és el cas de la llenya, dels olis per produir biodièsel, del bioalcohol, del biogàs i del bloc sòlid combustible.

La biomassa podria proporcionar energies substitutives gràcies a biocarburants tant líquids com sòlids, com el biodièsel o el bioetanol.

La biomassa es pot produir o obtenir a partir de subproductes o residus.

Alguns científics argumenten que produir biomassa necessitaria moltes hectàrees de plantacions que caldria llevar a cultius per a aliments, o acaparar més terreny salvatge.

Avantatges

 Inconvenients

  • La incineració pot resultar perillosa ja que es produeix emissió de substàncies tòxiques. Per això s’ha d’utilitzar filtres i realitzar la combustió a temperatures superiors als 900°C.
  • No existeixen molts llocs idonis per al seu aprofitament avantatjós.

 

viquipèdia

24
maig
10

Els Parcs Eòlics

Energia eòlica és l’energia obtinguda del vent, és a dir, l’energia cinètica generada per l’efecte dels corrents d’aire, i que és transformada en d’altres formes útils per a les activitats humanes.

El terme eòlic prové del llatí Aeolicus, pertanyent o relatiu a Èol, Déu dels vents a la mitologia grega. L’energia eòlica ha estat aprofitada des de l’antiguitat per a moure els vaixells impulsats per veles o fer funcionar la maquinària de molins al moure les seves pales.

Als Estats Units, el desenvolupament de molins de bombar, reconeixibles per les seves múltiples veles metàliques, va ser el factor principal que va permetre a l’agricultura i la ramaderia establir-se a grans àrees de Nordamèrica, d’altra manera impossible sense accés fàcil a l’aigua. Aquests molins van contribuir a l’expansió del ferrocarril al voltant del món, suplin les necessitats d’aigua de les locomotores a vapor.

viquipèdia

02
maig
10

Perills de l’electricitat

L’aplicació d’un voltatge sobre el cos humà provoca la circulació d’un corrent elèctric a través dels teixits, el llindar de percepció varia segons la freqüència del corrent i el camí que segueixi, se situaria entre 0,1 i 1 mA per a les freqüències elèctriques més habituals malgrat que sota determinades condicions es pot arriba a detectar corrents de l’ordre dels microampères. Si el corrent és prou gran causarà la contracció dels músculs, la fibril·lació del cor i cremades als teixits.

L’absència visual de cremades no significa que no n’hi hagi d’internes, que poden esdevenir necrosi, al llarg del camí que ha seguit l’electricitat a través del cos. El dolor que causa un xoc elèctric pot ser intens i per això ha estat utilitzada com a mètode de tortura. També s’ha utilitzar com a mètode d’execució, la mort causada per un xoc elèctric rep el nom d’electrocució.

Viquipèdia




Mai 2010
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Mesos