Les centrals mareomotrius aprofiten l’energia de les marees per produir energia elèctrica, la diferència d’altura mitjana dels mars segons la posició relativa de la Terra i la Lluna, i que resulta de l’atracció gravitatòria d’aquesta última i del Sol sobre les masses d’aigua dels mars. En definitiva, es basa en la diferència d’altura mitjana segons la posició relativa de la Terra i la Lluna, que és resultat de l’atracció gravitatòria de la Terra i del Sol sobre les masses d’aigua dels mars. El rang mitjà està típicament entre 0,5 i 1 m, sent una mica major a les plataformes continentals.

En una central mareomotriu, un dic separa una badia o estuari del mar obert. En pujar la marea, s’obren les comportes i l’aigua entra a l’interior del dic. A la baixamar, s’obren de nou les comportes i l’aigua torna a mar obert tot fent funcionar les turbines dels generadors elèctrics de la central.

Per obtenir un bon rendiment, aquest tipus de central només es pot construir en zones on les marees siguin prou intenses, amb una amplitud entre la baixamar i la plenamar d’almenys 5 m. La central mareomotriu més gran del món és la de La Rance, situada a Saint Malo (França), amb una potència de 240 MW.

Els avantages d’una central mareomotriu són que utilitza una font d’energia renovable. No produeix residus ni contamina. El manteniment és senzill.

 I entre els inconvenients que podem trobar son que  produeix un impacte ambiental considerable. Modifica l’ecosistema natural de la zona.

La pujada de les aigües es denomina flux mentre que el descens es coneix com reflux (el segon es més breu en el temps que el primer). Els moments de màxima elevació del flux són la plenamar i tenen lloc quan la terra, la Lluna i el Sol estan posicionats al voltant d’una línia. Els de màxim reflux s’anomenen baixamar i tenen lloc quan la Terra, la Lluna i el Sol estan perpendiculars entre ells. El nivell del mar entre aquestes dues elevacions pot variar de 2 a 15 metres o inclús més. La variació entre marea baixa i alta es dóna en un període semidiürn d’aproximadament 12 hores i 25 minuts. Cal dir, que la magnitud de les marees canvia segons cada mes lunar. L’energia estimada que es dissipa per les marees és de l’ordre de 20.000 TWh. D’aquesta energia es considera recuperable una quantitat que està al voltant les 200 TWh. Cal dir que hi ha altres formes d’obtenir energia mitjançant la mar: les onades i el gradient tèrmic oceàni.



Juny 2024
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mesos