El repte del futur és aconseguir una font d’energia barata, no contaminant, renovable i accessible per a tots els països del món, que permeti a transport, indústries i llars mitigar la servil dependència que avui mostra davant el petroli. Podria aquesta energia provenir del vent? Fins fa poques dècades, la ciència i la tècnica no encertaven a guanyar la batalla al déu Eolo per aprofitar la força dels vents i aconseguir energia de forma rendible i en quantitat suficient.

Van ser necessaris molts anys d’estudis, experiments i fracassos en prototips d’aerogeneradors fins que, per fi, van aconseguir alçar-se sobre les nostres turons, platges i deveses uns molins que poc tenen a veure estèticament amb els que estampen des de fa segles La Manxa, però que serveixen per convertir la força del vent en energia elèctrica. Avui sembla que la seva utilitat i rendibilitat és inqüestionable.

Però a quin preu?

Navarra esta al cap devnt de les energies netes o ecològiques però tambe es un looc clau per les especies d’aur que arriben des de Europa Oriental.

Molts cops la rosada no deixa veure els molins i produeix que els ocells es xoquin amb les pales dels grans molins de vent. Aquets produeixen unes 8.000 morts a l’any.

Els aerogeneradors poden produir energia elèctrica de dues formes: en connexió directa a la xarxa de distribució convencional i de forma aïllada. La primera utilitza molins de vent de gran potència que aboquen la seva energia a la xarxa elèctrica. Conviuen amb aquest sistema, encara que de manera gairebé testimonial, les aplicacions aïllades de generadors de petita o mitjana potència per a usos domèstics o agrícoles: il luminació, petits electrodomèstics, bombament, irrigació …

Parcs eòlics de Navarra



Juny 2024
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mesos